Da li ste znali da je Dragon Boat dokazano koristan za zdravlje žena koje su se izborile sa karcinomom dojke (eng. Breast Cancer Survivor, BCS)?

Retko koji sport može da se podiči terapijskim uticajem na odredjenu bolest ili stanje. Dragon Boat je jedan od takvih sportova.

Limfedem je teška komplikacija operativnog lečenja karcinoma dojke gde zbog odstranjenja regionalnih limfnih čvorova dolazi do oslabljene drenaže limfe i pojave velikog i bolnog otoka čitave ruke.

Ovo dalje može dovesti do kožnih i neurovaskularnih komplikacija, a svakako narušava svakodnevne aktivnosti i stvara velike bolove. Osim toga, zbog potrebe za hormonalnom terapijom, povećan je rizik od gojaznosti i kardiovaskularnih komplikacija.

Pored opšte blagodeti učešća u timskoj fizičkoj aktivnosti u prirodi koje veslački sportovi inače pružaju, ono što je ekskluzivno baš za Dragon Boat sport je da pozicija tela i ruke kao i oblik zaveslaja dovode do smanjenja limfnog otoka (limfedema) i poboljšanja funkcije lečene ruke.

Naime, kanadski lekar Dr. Don McKenzie je daleke 1996. godine objavio rezultate naučnog istraživanja o uticaju Dragon Boata na postoperativni oporavak žena koje su preživele karcinom dojke. Osporio je do tada važeće mišljenje da kod tih pacijentkinja treba izbegavati fizičku aktivnost a naročito napore gornjih ekstremiteta i pokazao  smanjenje limfedema kod žena koje su veslale Dragon Boat.

Ništa manje značajan je i osećaj podrške, harmonije i zajedništva tokom Dragon Boat veslanja, koji ohrabruje žene da vode ispunjen i aktivan život i posle lečenja raka dojke.

Saradjujemo sa udruženjem “Budimo Zajedno”, koje okuplja žene obolele i lečene od karcinoma dojke, pruža potrebnu podršku i informacije, i radi na prevenciji raka dojke i edukaciji žena o potrebi preventivnih i redovnih pregleda. Neke od članica Udruženja su postale uspešne takmičarke našeg kluba. Ponosni smo na medalje koje su osvojile!

Dragon Boat sport je danas na planetarnom nivou sport izbora za žene nakon lečenja karcinoma dojke. Širom sveta se organizuju BCS Dragon Boat festivali, uključujući i Svetska i Evropska BCS Dragon Boat prvenstva sa više hiljada takmičarki, gde su svi dresovi i oprema obojeni u roze (odatle i naziv Pink LadiesRoze dame).

Na taj način, Dragon Boat je i idealna aktivnost za javnu i široku promociju zdravlja žena, za podizanje svesti o raku dojke čitave populacije kao i o važnosti prevencije putem redovnih medicinskih pregleda dojki

Poput svih velikih Dragon Boat klubova u svetu, i u klubu Beodragons smo ponosni na našu ekipu Roze dama, i koje u našem klubu treniraju besplatno!

Drage Roze dame, dobrodošle u Beodragons!